Ugrás a tartalomhoz
ontozes_960

Öntözőberendezés tervezése, kivitelezése, javítása

Automata öntözőrendszer tervezése, kivitelezése, forgalmazása!
Egy egészséges, színpompás kert fenntartásához manapság nélkülözhetetlen a modern, automata öntözőrendszer.  Sokan kertes házba történő költözéskor úgy gondolják, hogy nincs szükségük automata öntözőberendezésre, a locsolás a napi munkahelyi robot után pihentető szabadidős tevékenységnek tűnhet.  Ez eleinte igaz is lehet, de ha a locsolást nem tudjuk naponta rutinszerűen beiktatni az életritmusunkba, akkor hamar nemkívánatos kötöttséggé válhat.  Nem beszélve arról, hogy az általunk végzett locsolás nem feltétlen eredményez egyenletes vízkijuttatást mint egy automata öntözés és gyakran nem éri el a kívánt hatást. Hamarosan azt vesszük észre, hogy a korábban egyenletesen zöld gyepben sárga foltok jelennek meg és az egyenlőtlen vízkiosztás miatt háztartásunk vízhasználati díja is megnőhet.

A rejtett öntözőrendszer azonban nem zavarja a kert használatát és csak akkor látható, ha üzemel. Egy jól megtervezett és gondosan kivitelezett automata öntözőrendszer nem igényel állandó felügyeletet. Típustól függően napi több alkalommal is belocsol, mindig a legideálisabb napszakokban.

Előnyei többek között:

 • víztakarékosság
 • egyenletes vízkibocsátás
 • idő- és munka megtakarítás
 • legoptimálisabb időpontokban történő locsolás
 • a kérgezett felületeken a csepegtető öntözés a leghatékonyabb

Vállalom öntözőberendezés tervezését, kivitelezését, téliesítését, tavaszi beüzemelését valamint a már meglévő javítását, bővítését, átépítését.

Az öntözőrendszer főbb részei a következők:

 • vezérlő
  vezérlő
 • mágnes szelep
  mágnesszelep
 • esőérzékelő
  esőérzékelő
 • szórófejek
  szórófejek
 • csepegtető csövek
  Csepegtető cső
 • szelep akna
  szelepdobozok
 • cső rendszer
  csövek
 • fittingek
  KPE idom

Sokféle márkás automata öntözőrendszer létezik. Hogy melyiket érdemes telepíteni, azt mindenkinek a pénztárcája dönti el. Az Ön által preferált rendszert is szívesen telepítem, de akkor is állok rendelkezésére, ha csak a szükséges alkatrészek beszerzésében kér segítséget. Telepítek elsősorban Hunter tipusút, de ha Ön ugy kívánja a TORO, Rain Bird és Gardematic típusokat is.

 

Méretarányos tervrajz (lehet kézzel vagy számítógéppel szerkesztett)

A tervrajzon be kell jelölni a szórófejek által lefedett területet. Fontos szempont, hogy a belocsolt felület minden egyes pontja legalább három, de minimum kettő szórófejtől kapjon vizet. Az átfedés azt jelenti, hogy az egymás mellett levő szórófejek szórási képlete pont akkora, vagy kicsivel nagyobb, mint a szórófejek közötti távolság. Fejtől fejig locsoljunk.

 

A szórófejek és egyéb öntözéstechnikai anyagok típusa és mennyisége

Ezek egyértelműen behatárolhatóak, és ha a tervek szakszerűen készültek, nagy különbség nem is lehet közöttük. Amennyiben valamelyik árajánlat lényegesen kevesebb kiírt anyagot tartalmaz, az gyanús lehet. Ugyan ez vonatkozik az összes egyéb számszerűsíthető anyagra is.

 

Ha korrekt kivitelezővel van dolguk, hálózati locsolásnál a véletlen meghibásodás esetére úgynevezett master szelepet épít be. Ez azt jelenti, hogy eggyel több mágnes szelepnek kell lennie, mint ahány körösre van tervezve a rendszer. Ha a kivitelező telefonos- vagy riasztó drótokat akar beépíteni a mágnes szelepeket vezérlő kábelnek, akkor biztosan nem korrekt szakemberrel van dolguk. Az is árulkodó adat lehet, hogy hány folyóméter csepegtető csövet terveznek be. A gyakorlat szerint például cserjés (fenyő kéreggel takart) felületekre tervezett csepegtető csöves locsolás esetén 1 m2-re 3 folyóméter csepegtető csövet szükséges lefektetni és minimum 1,5 méterenként csőrögzítő tüskét kell használnunk.