Ugrás a tartalomhoz

Kerttervezés, kertépítés

.A kertépítés felkészültséget és sok szaktudást igényel, ezért érdemes azt szakemberre bízni.  

A jól megtervezett kert egy művészi alkotás, ugyanakkor a lakóépület szerves folytatása is, ahol időnk jelentős részét töltjük, tehát az esztétikum mellett a funkcionalitás is szerepet játszik. Nem túlzás azt állítani, hogy egy  jól megépített kert még egy helyiséget jelent a lakóház szobái mellett. Egy kertterv elkészítése előtt  a kerttulajdonosnak időt kell szánnia arra, hogy végiggondolja milyen kertet szeretne, mire fogja azt használni, mennyi időt tud majd a gondozására fordítani, stb. Rengeteg szakanyag és tanács áll rendelkezésre az interneten illetve könyvekben is, melyek segítségével ötleteket gyűjthetünk. Ha kitaláltuk, hogy körülbelül milyen stílusú, funkcionalitású kertet szeretnénk, akkor kezdődhet meg a részletek – a növények, díszítőelemek, utak vagy kerti tavacska – kidolgozása. Mindezt együttesen tartalmazza a kertterv. 

A kert lehetőleg helyi vagy a közelből beszerezhető anyagokból épüljön, legyen tartós és a legkevesebb költséggel, munkával fenntarható. A rosszul megválasztott vagy helytelenül ültetett növény csak gondos ápolással tudja a szerepét úgy-ahogy betölteni, illetve előbb-utóbb kipusztulhat. Ezért a talaj, a fekvés, a fényviszonyok és az éghajlat figyelembevételével kell a növényeket összeválogatni. A felsorolt szempontokon túl fontos a növények összhatása is, harmonizáljanak egymással, illetve pl ha virágos növényeket választunk, akkor azokat az eltérő virágzási idők figyelembevételével úgy hangoljuk össze, hogy a kert az év nagy részében folyamatosan virágban pompázzon.

Ha új házunk építése után a kertüket is meg szeretnénk építeni, akkor a következő lépéseket ajánlom:

 • Durva tereprendezés, ami a kívánt talajszintek kialakításából, fakivágásból, gyomtalanításból, építési hulladék, sitt összegyűjtéséből, elszállításából áll.
 • Ekkor kerül kijelölésre és kiemelésre a kerti tó munkagödre is. A kerti tó kialakításával külön fejezetben később foglalkozom.
 • A tereprendezést követi a térburkolatok (kocsibejáró, járda, szalonnasütő, napozóterasz) kialakítása.
 • Az ontozorendszer telepitese úgy, hogy a teljes kertfelület maradéktalanul öntözhető legyen. A munkaárkok kiásása után a csövek lefektetése, majd ezekre a megfelelő helyeken a szórófejek rákötése történik meg. Az öntözőcsövekre a csapszekrényben kötik rá a mágnesszelepeket, mely az öntözést-vezérlő automatikával van összekötetésben. Így válik kézi beavatkozás nélkül öntözhetővé a kert teljes területe. Nyomáspróba után a munkaárkok betemetése következik.
 • Kerti világítás elektromos vezetékeit az öntözőrendszernek kialakított munkaárokba helyezzük el.
 • A nagy szinteltéréseknél a kertépítés során elengedhetetlen támfalak építése. Támfal készülhet fából, kőből, vagy egyéb speciális betonelemekből melyekbe növények telepíthetőek.
 • Sziklakert építése a különböző méretű sziklák összerendezéséből, közeik termőfölddel való kitöltéséből és a sziklakerti növények beültetéséből áll.
 • Termőföld megfelelő vastagságban történő elterítése, egyengetése következik, mely történhet kézzel vagy géppel. A megfelelő termőföldréteg vastagsága minimum 10cm.
 • Közlekedő utak építésével a letaposott, kisárgult fűfelületek kialakulását előzhetjük meg. Jól megtervezett utak mutatós elemei lehetnek a kertnek. Az utak készülhetnek: betonkarikákból, járólapokból, téglából, fából stb.
 • Növényültetéskor a tervben meghatározott helyükre kerülnek a növények.
 • A növényültetés után a fűfelület és a növényágyak elválasztása gyepszegély lerakásával történik meg. A szegéllyel elkerülhető, hogy a virágágyba fű kerüljön és így a nyírandó fűfelület határvonala egyértelművé válik.
 • Amikor a kertépítésből a fűvetés van már csak hátra, megtörténik az öntözőrendszer beállítása. Ez a szórófejek egyenkénti és egymáshoz viszonyított szórási szögének és magasságának beállításából áll.
 • A fűvetés minden esetben a kertépítés utolsó munkafázisa, mivel a befüvesített területre nem szabad rámenni. Azután, hogy az utolsó növény is a helyére került a fuvetésre kijelölt területet többszöri gereblyézéssel egyenletessé és rögmentessé dolgozzuk át. Amikor a talaj előkészítése megtörtént következhet a fűmag kiszórása, majd annak a földbe történő begereblyézése, hengerlése. Időjárástól függően 15-20 nap alatt a fűmag kikel.